Už nejméně 6 tisíc let se kvasinka Saccharomyces cerevisiae používá na výrobu piva a chleba. (Je to také jedna z mnoha druhů kvasinek na výrobu vína.) Její latinský název znamená „sladká pivní houba“ – ačkoliv je hojně používána i v biomedicínském výzkumu, mimo jiné proto, že není drahá a rychle roste. Jedna kvasinka se může změnit v 1 milión kvasinek během pouhých šesti hodin, a jediná kapka může obsahovat 5 miliónů kvasinek!
Kvasinky obsahují zvláštní enzymy, které proměňují molekuly cukru na oxid uhličitý a alkohol. („En zume“ znamená v řečtině „kvasící“.) Plyny oxidu uhličitého způsobují kynutí těsta a v pivě vytvářejí bublinky. Alkoholové sloučeniny tedy dělají alkohol alkoholem.
V chlebu se alkohol vypařuje. Ale v pivu a víně se množství alkoholu zvyšuje, dokud se kvasinky nerozpadnou (proto je množství alkoholu v nedestilovaných nápojích omezeno pro mladistvé.)
Jak je možné, že lidé přišli na tajemství kvasinek tolik tisíc let před námi? Ovzduší je plné drobných divokých kvasinkových výtrusů. Jednou se musel některý z nich snést dolů a přistát na pekařském těstě nebo do džbánku se šťávou, a kouzelný kvasinkový efekt byl odhalen!
Rozměr:
výška: 14 cm
průměr: 9 cm
Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.